Republika par 5%PVN pārtikai

15.03.2022. Strauji pieaugušo pārtikas izejvielu cenu kāpuma dēļ partijas “Republika” Saeimas deputāti Kaspars Ģirģens un Ēriks Pucens atkārtoti iesnieguši Saeimā priekšlikumu līdz 5% samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārtikas pamatproduktiem – maizei, gaļai, olām un piena produktiem. Partija norāda, ka nav pieņemama valdību veidojošo partiju retorika, ka iedzīvotājiem ir jāsamierinās ar cenu pieaugumu Ukrainas kara vārdā, atgādinot, ka vēl nesen premjera Kariņa vadītā valdība dāsni dāļāja finansējumu Covid-19 aizsegā dažādiem grūti izsekojamiem projektiem, vakcinācijas birojiem un centriem, slimnīcām, paaugstināja atalgojumu vadošajiem ierēdņiem valstī, u.tml.

“Kopš 2021. gada rudens, kad Latvijā tiks izsludināta ārkārtas situācija, degvielas, gāzes, siltumenerģijas un elektrības cenas ir ļoti strauji kāpušas. Vienlaikus ir ļoti strauji cēlušās pārtikas cenas, līdz ar to novedot lielu daļu iedzīvotājus uz nabadzības sliekšņa. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotājiem vairs nespēj pilnvērtīgi nodrošināt ģimenes ar pārtiku, jo viņi strauji augošo pārtikas cenu rezultātā nespēj iegādāties pilnvērtīgu pārtiku. Samazinot pievienotās vērtības nodokli norādītajām pārtikas precēm no 21% uz 5% uz diviem gadiem, tiktu panākts, ka iedzīvotāji varētu iegādāties pārtiku un nodrošināt sevi un savus ģimenes locekļus ar pilnvērtīgu uzturu un daļai uz nabadzības robežas esošajiem iedzīvotājiem tas būtu izdzīvošanas jautājums un iespēja pasargāt no bada. Vienlaikus šāds pievienotās vērtības nodokļa samazinājums ļautu noturēties arī valsts ekonomikai un izvairīties no krīzes,” norāda Saeimas deputāts, “Republika” valdes loceklis Kaspars Ģirģens.

“Šobrīd esam sociālā sprādziena priekšvakarā, jo cenas pārtikai, enerģētikas resursiem, komunālajiem maksājumiem, degvielai pieaug pa dienām. Jau šobrīd eksperti prognozē vēl lielāku pārtikas krīzi rudenī, ņemot vērā, ka Ukraina ir viena no lielākajām kviešu eksportētājām pasaulē. Tāpat cieš arī mūsu lauksaimnieki, kuriem būtiski pieaug degvielas izmaksas. Tas tālāk ietekmē arī pārtikas ražošanu, pieaugot izejvielu cenām. Atbalsts iedzīvotājiem ir nepieciešams tūlīt un tagad. Nav attaisnojuma valdības vadītāja un ministru izteikumiem, ka cilvēkus nevar atbalstīt ar samazinātu PVN, ņemot vērā pēdējos divus gadus, kad Covid-19 saistībā nauda vienmēr viegli atradās publiskajiem iepirkumiem,” atzīst Saeimas deputāts, “Republika” valdes loceklis Ēriks Pucens.

Saeimā par priekšlikumiem likumprojektā “Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā” deputātiem būs jābalso šo ceturtdien, 18. martā.

Jāmin, ka iepriekš partijas iesniegtie priekšlikumi PVN samazinājumam, tostarp pārtikai, nav guvuši valdības vadošo partiju atbalstu. “Republika” Saeimas deputātu ieskatā šobrīd ekonomikas ministram un valdībai kopumā būtu jāskatās daudz plašāks atbalsta instrumentu loks, lai savaldītu strauji pieaugošās inflācijas radītos nabadzības un maksātnespējas riskus. Katrā ziņā valdības izlikšanās un vēlme nerisināt enerģētikas krīzi kopsakarībā ar karu Ukrainā ir attīstījis ļoti nekontrolētu inflācijas vilni, kas pasliktina iedzīvotāju maksātspēju un dzīves kvalitāti.

Krišjāņa Kariņa vadītās valdības deklarācijas 70. punktā ierakstīts solījums, ka tiks izvērtētas iespējas samazināt PVN svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām un piena produktiem.