Tikpat zemas degvielas cenas kā Polijā

09.03.2022. Partijas “Republika” iesniegusi Saeimā priekšlikumu uzdot valdībai no šī gada 1.aprīļa samazināt pievienotās vērtības nodokli degvielai no 21% uz 12%. “Ņemot vērā esošo sadārdzinājumu valstī, PVN samazinājums degvielai būtu efektīvākais risinājums ietekmes uz inflāciju mazināšanai, salīdzinot, piemēram, ar akcīzes nodokļa samazinājumu,” norāda Saeimas deputāts un partijas “Republika” valdes loceklis Kaspars Ģirģens.

Ģirģens aicina par piemēru ņemt Poliju, kura ir veikusi PVN samazinājumu degvielai, kā rezultātā atšķirības degvielas cenā starp Latviju un Poliju šobrīd sasniedz 20% – pat 40%. Piemēram, 9.martā Polijā vidējā cena 95.markas benzīnam ir 1,27 eiro*, bet dīzeļdegvielai – 1,40 eiro*. Bet Latvijā 95.markas benzīns aptuveni – 1,85 eiro, dīzeļdegviela – 1,70 eiro.

Kopš 2021. gada rudens, kad Latvijā tiks izsludināta ārkārtas situācija, cenas degvielai, gāzei, siltumenerģijai un elektrībai ir ļoti strauji kāpušas, līdz ar to ietekmējot kopējo dārdzību un novedot lielu daļu sabiedrības uz nabadzības sliekšņa. Ierosinājums samazināt PVN degvielai ir viens no priekšlikumu komponentēm, ko piedāvā partija “Republika”. Partijas priekšlikumu paketē ir arī PVN samazinājums energoresursiem, noteiktām pārtikas produktu kategorijām un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem.

“Lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju ir radušās būtiskas problēmas, lai norēķinātos par saņemtajiem pakalpojumiem. Valsts ir sniegusi atbalstu, tomēr tas ir nepietiekams, jo cenas nenoliedzami aug katru dienu. Šobrīd ir svarīgi noturēt inflācijas līmeni, lai valstī nekontrolētās inflācijas dēļ nepalielinātos sabiedrības nabadzības riski. Mēs piedāvājam ierobežot inflāciju, samazinot pievienotās vērtības nodokli naftas produktiem – visa veida degvielai no 21% uz 12%. Tādējādi tiktu panākts atbalsts uzņēmumiem, jo samazinātos izmaksas produktu piegādei, līdz ar to arī samazinātos produktu cenas. Vienlaikus, arī samazinot pievienotās vērtības nodokli naftas produktiem, tai visa veida degvielai, iedzīvotāji varēs iegādāties degvielu lētāk, tādējādi arī iedzīvotāju naudas makos paliktu nedaudz vairāk naudas,” norāda Kaspars Ģirģens.

“Republika” ieskatā spēlēšanās ar akcīzes nodokli nedos gaidīto rezultātu un kontrolētu ietekmi uz inflāciju, tāpēc PVN samazinājums būs efektīvākais līdzeklis garantēta rezultāta sasniegšanai.

Likumprojekts sagatavots pēc deputātu iniciatīvas. Tas paredz PVN samazinājumu uz laiku no šī gada 1.aprīļa līdz gada beigām.

* https://pl.fuelo.net/prices?lang=en